Friday, August 31, 2007

I bet you look good on the dancefloor

Bloggen har legat nere i ca tio dagar, och jag kan tyvärr inte säga att det har berott på tekniska problem. Snarare är det en veckas intensivt festande som legat lite i vägen, om man nu ska ta den approachen.

Helt naturligt när det gäller många utgångar i rad så börjar man inte bara fundera på vad man egentligen borde göra av sig själv eller hur lätt det borde vara att falla in i alkis-träsket, utan också på vilken musik det spelas överallt. Som student i Uppsala brukar jag oftast på stadens nationer, där det sällan bjuds på någon större klubb-upplevelse förutom enstaka bra hiphop-låtar eller kommersiella house-dängor. Vanligtvis kan det bli tvära kast mellan diverse tracks-list-låtar; att på fem minuter höra Kanye West mixas med Håkan Hellström är inte alls ovanligt. Tyvärr har det, trots några tappra försök, oftast gått dåligt med nischade klubbar på nationerna (om man till den kategorin inte sätter "de 20 mest spelade hiphop-låtarna genom tiderna" eller "klassiker från högstadietiden som alla känner till"). Jag har inga förhoppningar om att detta kommer att bli bättre; konkurrensen om studenternas öl-pengar är för hård mellan nationerna, och mellan nationer och vanliga klubbar, för att man ska ha råd att sticka ut. Folk går dit musiken passar de flesta och det spelas sådant man känner till.
Sedan har jag funderat en hel del på det här med remixer av storsäljande poplåtar, vilket blir mer och mer vanligt. I takt med att elektronisk dansmusik, främst house och trance, blir mer igenkänd för en större del av den festande befolkningen så vill de stora artisterna se till att deras låtar även hörs på dansgolven. Vanligtvis brukar resultatet av dessa remixer bli allt annat än bra dansmusik, övergången och anpassningen till kommersiell och mer "gångbar" trance och house brukar förstöra en stor del låtar mer potential. En sådan är DJ Tiëstos remix av Justin Timberlake's "Lovestoned/I Think She Knows". Originalet är en riktigt skön och sexig r'n'b-dänga med ett bra pop-break som borde borga för bra kvalité i högre BPM. Tiësto's tolkning börjar bra med ett lätt house-beat med små effekter och sköna stråkar från originalet med Justin's sång halvt framträdande. Problemet är när låten ska gå över i huvud-melodin, som helt platt blir någon sorts... Kommersiell euro-dance melodi, E-type á lá 1996 ungefär. Resultatet blir helt vedervärdigt, och nästan helt omöjligt att höra hela vägen ut. Jag älskar verkligen DJ Tiësto's musik och DJ'ande, men jag tror tyvärr att han blivit för stor för sitt eget bästa, efter flera världsturnéer, spelning på OS-vigning och "in concerts". Den kommersiella pressen av att remixa 2000-talets kanske största manliga soloartist måste ha blivit för stor. Då är franska house-duon Justice modigare, som gör en skön funkig house-version. Klipp av båda remixerna kan du höra här.
Under samma tema går höstens kanske största kommande dansgolvs-hit. Jag har blivit helt förälskad i Robyn's "With Every Heartbeat (Tong & Spoon Wonderland Remix)". Legendarerna Dave Spoon och Pete Tong gör en underbar luftig melodiös house-remix av Robyn's sköna sång. Kommer förhoppningsvis spelas back-to-back på landets klubbar, för den förtjänar massiv uppmärsamhet. Lyssna på mästerverket här.

2 comments:

Anonymous said...

Hej! Nice blog! Are you writing something in English as well, my Swedish sank to my toes I guess.... but I understood quite a bit of it though! Kram Bo

Mill-i-one said...

Im having some problems deciding which language to use, but if the popular demand screams for more English I will consider it. :)