Monday, February 11, 2008

Bäckis - årets rookie?

I ett tidigare inlägg skrev jag att om Washington Capitals kommer ta fler och fler kliv mot slutspel så kommer Nicklas Bäckström att vinna priset som årets rookie i NHL. Capitals har i det närmaste gått som tåget på sistone och leder nu den stenhårda Southeast Division. Som divisionsledare får man automatiskt en topptre-placering i sin Conference. För Capitals del innebär detta nu en tredjeplats.
Sedan Bäckis efter Micke Nylanders skada (borta resten av säsongen) kamperat med superstjärnan Alexander Ovechkin så har han gjort poäng i princip varje match och ligger nu bara en enstaka poäng efter ledande Patrick Kane, Chicago Blackhawks, i rookieligan! Bäckis har spelat ihop 45 poäng efter 54 matcher. Fortsätter detta poängsnitt hamnar svensken kring 70 poäng när grundsäsongen är över. Då Blackhawks går tungt för tillfället och ligger näst sist i Western Conference ser jag Bäckströms chanser som goda att passer Kane i poängligan.
Starkaste utmanaren till årets rookie blir istället kanske en annan svensk, Atlantas Tobias Enström som gått riktigt bra och ligger fyra i poängligan för rookies, trots att han är back. Han är en av de som får mest istid i Atlanta, och producerar ständigt poäng. Ett stabilt backspel gör också att han är en av de få i Atlanta som har positivt tal i plus/minus-statistiken.
Även om jag är imponerad av Enströms säsong, så skulle det onkeligen kännas tungt att se Bäckis förlora Calder Trophy till en Modoit...

No comments: